Nieuwsbrief 7 SAM – Een portret van: Sjang Coenen
Sjang Coenen – FOTO-PB-SPL-Young-Pioneers
Wie zijn toch eigenlijk al die kunstenaars die via SAM een atelier hebben? Wat doen ze, wat maken ze en wat drijft ze? In de serie Achter de deur van… belicht SAM de komende tijd een aantal van deze creatieve geesten.
Achter de deur van… Sjang Coenen, geluidskunstenaar
Tekst: Liselotte Spoormans
Sjang heeft een muziekstudio in het voormalige L1-gebouw, waar later de Muziekgieterij huisde, aan de Bankastraat. Wat meteen opvalt aan zijn studio is dat deze vol staat met van alles. Veel muziekinstrumenten, opname-apparatuur, boxen, platen. Eigenlijk alles wat met muziek te maken heeft. En dat is exemplarisch voor Sjang, een muzikale duizendpoot. Hij is onder meer bassist geweest van Milow en Admiral Freebee. Maar eigenlijk doe ik hem daarmee tekort, hij heeft zoveel dingen gedaan.
Wie ben je en wat doe je?
Op de eerste plaats ben ik vader van vier kinderen, en dat is het belangrijkste. Verder ben ik muzikant, componist, producer en opnameleider. Ik ben autodidact, kan nauwelijks noten lezen. Ik wil niet teveel theorie en techniek beheersen. Dat kan je ook in de weg gaan staan.
Details
De muziekstudio
Hoe ga je te werk?
Dat is lastig, omdat ik zoveel verschillende dingen doe. Ik laat me beïnvloeden door wat er op me af komt. Als ik voor mezelf werk en muziek maak, dan begin ik gewoon. Ik laat het gebeuren en dan kijk ik daarna wel wat ik ermee ga doen, ik ga niet eerst een plan maken. Als een bandje mij vraagt als opnameleider dan kijk ik in hoeverre de bandleden gestuurd willen worden, soms willen ze helemaal niet gestuurd worden en dan laat ik ze. Dan let ik op de details. Soms willen muzikanten dingen die niet kunnen, dan zeg ik dat dat niet gaat. Maar ook dan laat ik ze gewoon een paar uur stoeien, want anders ga ik net zo hard kapot als dat zij gaan. Dan kan ik daarna niks meer verzinnen. Verder luister ik veel.
Wat is jouw achtergrond?
Ik maak sinds mijn twaalfde muziek, toen kreeg ik ook mijn eerste muziekles. Maar daar moest ik eigenlijk meteen mee stoppen omdat ik hoofdpijn kreeg van het tegelijkertijd lezen en spelen van muziek. Daarna ben ik alleen blijven spelen. Ik heb nog een gitaarles gehad toen ik 17 was, maar dat vond ik niet leuk. Eigenlijk heb ik altijd gewoon muziek gespeeld, zonder opleiding. Eerst piano, later ben ik gaan bassen omdat er een bandje was die een bassist nodig had. Het opnemen in een studio ben ik eigenlijk pas veel later gaan doen. Qua muziekgenre ligt mijn achtergrond in de blues-muziek. (Sjang is beroemd in het Vlaamse rythm & blues-circuit, heeft in talloze bandjes gespeeld, red.) Zelf maak ik meer geluiden, hedendaagse moderne muziek. Hoeft niemand mooi te vinden. Het gaat om het proces.
Ik woon al mijn hele leven in Maastricht, ik ben opgegroeid hier om de hoek van de Bankastraat. Ik voel me dan ook enorm verbonden met dit gebouw.
Wat is je favoriete kunstwerk?
Ik heb voor mezelf besloten dat ik niet kies. Dat is niet te doen. Ik heb een top 10. En daar laat ik het bij.
Dosent, met een s
De muziekstudio
Wat inspireert je?
Alles. Het leven. Muziek.
Waar ben je nu mee bezig?
Ik ben artistiek leider van het project Young Pioneers. Dit is een pilotproject georganiseerd door de Provincie Limburg, 3 voor 12 Limburg en de Stichting Popmuziek Limburg. We hebben een orkest gevormd van jongeren tussen 15 en 25 jaar uit de Limburgse popscene, waarmee we zijn gaan touren en een album hebben opgenomen.
Ik ben hier heel enthousiast over, ik heb er zelf ook veel van geleerd, sociaal gezien. Ik vind het belangrijk om jongeren te leren hoe ze ook muziek kunnen maken, anders dan dat wat ze op de muziekschool leren. Het out-of-the-box denken. Ik heb gemerkt dat de coachende rol mij wel goed ligt, ik vind het heel leuk om met die jongeren te werken. Om aan te voelen of iemand beter kan zonder te pushen. En doseren, daar gaat het ook om. Ik noem mezelf dosent, met een s.
Young Pioneers
Platenverzameling
Wat is je droomproject?
Ik hoop heel erg dat dit project een vervolg krijgt, dat we een nieuwe Young Pioneers kunnen opzetten. Maar dat is afhankelijk van subsidies, dus dat is nog even afwachten.
Wat is je meest belangrijke gereedschap, waar kun je echt niet zonder?
Mijn oren. Ik ben als de dood dat ik zo’n piep in mijn hoofd (een tinitus, red.) krijg. Vreselijk. Ik waak daar ook voor.
Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt?
Er is iemand waar ik mee gewerkt heb, die me op het juiste moment weer tot rust kon brengen. Dan haalde hij me uit waar ik mee bezig was, zette een koptelefoon op mijn hoofd en liet me naar mooie muziek luisteren. Om weer tot rust te komen. Terug naar de essentie, de schoonheid. En dat gebeurde dan op momenten dat ik stuk zat, dat er niks meer uit me kwam. En dat probeer ik nu ook op anderen over te brengen.
Verbonden
Studio SAM aan de Bankastraat
Tot slot, wat betekent SAM voor jou?
Ik heb SAM leren kennen via dit gebouw. SAM biedt mij de mogelijkheid om in contact te blijven met deze geluidszaal. Ik heb hier altijd gewerkt (als geluidstechnicus voor de ROZ (het latere L1, red.) en later voor de Muziekgieterij. Ik ben verbonden aan dit gebouw. Het is een fantastisch gebouw, met een geweldige muziekzaal, en ik vind het fijn dat iemand hier iets mee doet, dat SAM hier iets mee doet in plaats van dat het leegstaat. SAM zorgt ervoor dat ik hier mijn dingen kan doen. En het is betaalbaar.