ImageProxy-4.mvcMarie van Vollenhoven – Foto: Roberto Bourgonjen

Wie zijn toch eigenlijk al die kunstenaars die via SAM een atelier hebben? Wat doen ze, wat maken ze en wat drijft ze? In de serie Achter de deur van… belicht SAM de komende tijd een aantal van deze creatieve geesten.

Achter de deur van… Marie van Vollenhoven (1983), multidisciplinair kunstenaar
Tekst: Liselotte Spoormans

Als ik bij Marie in haar atelier kom zit ze achter haar laptop, een plek waar ze vaak zit omdat ze veel op de computer doet. Ze doet eigenlijk sowieso heel veel. En veel verschillende dingen… Er staat lekker harde muziek op en ze heeft goede zin. Maar dat heeft de goedlachse Marie eigenlijk bijna altijd.

Haar atelier ligt in Daalhof aan de Romeinsebaan, in een voormalig schoolgebouw. In hetzelfde gebouw huist ook de Grafische Ateliers, kortom het is een broedplaats van creatief talent. Het atelier van Marie is een oud klaslokaal, groot met veel lichtinval en het is opvallend opgeruimd.

Wie ben je en wat doe je?
Ik stel me tegenwoordig voor als kunstenaar, theatermaker, producent en docent. Ik ben begonnen met tekenen en schilderen, maar inmiddels maak ik ook animaties en werk ik met vj-programma’s en geef ik liveoptredens met mensen van andere disciplines, musici en artiesten. Die dingen kwamen gewoon op mijn pad, maar het heeft er ook altijd wel ingezeten dat ik me niet zou focussen op één doel. Ik heb er vroeger ook over gedacht om theatervormgever te worden, èn modeontwerper èn designer. Het was sowieso nooit zo duidelijk, ik heb gewoon altijd heel veel ideeën. Maar ik ben ook helemaal gek van tekenen en schilderen. Dus ik ben begonnen met het ambacht van schilderen en daarna heb ik dat uitgebreid met andere disciplines. De cross-overs beïnvloeden mijn tekeningen en schilderijen, werkwijzen vloeien in elkaar over. Ze hadden er nooit zo uit kunnen zien zonder de verschillende invloeden.