De Toekomst van het Hemelrijk

John Rouvroye (werkzaam in een SAM-atelier in de Kasteel Schaloenstraat) maakte afgelopen jaar een documentaire over Jos Soogelee, een boer uit Ransdaal die met zijn bedrijf kiest voor een duurzame en kleinschalige aanpak:

‘Ik wilde in de zomer van 2020 dolgraag een nieuwe film maken, maar voorwaarde was dat opnames vooral ‘buiten’ en ‘op afstand’ konden plaatsvinden. In Ransdaal vond ik, op een kwartiertje rijden van mijn eigen huis, een perfecte locatie in ‘Het Hemelrijk’ van boer Jos Soogelee. En niet onbelangrijk: Jos had een ‘verhaal’, al heb ik hem de eerste maanden vrolijk geplaagd met de opmerking ‘dat het geen donder uitmaakt wat hij doet of zegt in de film, omdat ik toch alleen maar let op het licht…’

Maar naarmate het werk aan de film vorderde werd mij steeds meer duidelijk dat het verhaal van Jos op micro niveau bloot legt wat er op macro niveau mis is in de landbouw. Nu er de komende 7 jaar opnieuw 400 miljard euro aan Europesche landbouwsubsidies naar schaalvergroting dreigt te gaan, met desastreuze gevolgen voor onze leefomgeving, wordt het extra van belang om, als alternatief, kleine lokale initiatieven in beeld te brengen.

Opdat jonge boeren zien dat een kleinschalige aanpak, met oog voor natuur en klimaat, winstgevend kan zijn voor de boer, en goed nieuws voor de consument.’

In deze lange periode van de coronapandemie is er geen mogelijkheid om de film in de bioscoop te gaan bekijken. Om toch zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid te geven om deze film te zien, heeft John een livestream georganiseerd. De opbrengst, van de ticketverkoop, gaat geheel naar de onkosten die hij heeft gemaakt.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk op https://vanafnulfilm.ecwid.com