Pendant saved stories, Aniek Schiepers

Aan de Kasteel Rivierenstraat in Nazareth worden momenteel al vier tijdelijke woonateliers door SAM in gebruik gegeven. Het gaat hierbij om duplexwoningen van woningstichting Woonpunt die op termijn gesloopt moeten worden. SAM geeft deze woningen dan weer in bruikleen aan kunstenaars en verwacht in de toekomst op deze plek meer van deze woonateliers te gaan beheren. De woningen hebben een gemiddelde oppervlakte van 60 m2.
Eén van de huurders in Nazareth is sieraden vormgever Aniek Schiepers, die sinds augustus haar eigen woonatelier huurt. Zij is in 2010 afgestudeerd aan de academie en ze is bezig met het opzetten van een eigen bedrijfje. En dat is in tijden van culturele kaalslag niet makkelijk. Per januari wordt de kunstenaarsuitkering WWIK afgeschaft, dus goedkoop een atelier èn een woning huren is niet alleen fijn, maar zelfs noodzakelijk.

‘Omdat ik pas net ben afgestudeerd moet ik hard werken om mijn naam op de kaart te zetten. Ik ben voorlopig nog niet in staat om een stabiel salaris op te bouwen, dus goedkoop huren via SAM is voor mij echt een uitkomst. Ik verkoop nu sinds kort mijn werk bij de 50/50 Store en ook bij Vleugels en Teugels in de Rechtstraat, maar een vetpot is het niet.’

Haar buurmannen, zijn nog oude bekenden van de academie en er is zeker sprake van kruisbestuiving. Zo kunnen ze altijd over kunst met elkaar praten en samen projecten opzetten. . ‘Daarnaast is het ook gewoon leuk om in een straat met andere kunstenaars te wonen, zo krijg je echt het idee dat je in een kunstenaarswijkje woont en werkt.’

De andere buurtbewoners zijn ook blij met de tijdelijke woonateliers. Zo blijft hun straat levendig en zitten ze niet tegen leegstaande panden aan te kijken die snel verpauperen.

Geef een reactie