Marlies met poes Mijntje voor een schilderij van Mijntje in doos


Wie zijn toch eigenlijk al die kunstenaars die via SAM een atelier hebben? Wat doen ze, wat maken ze en wat drijft ze? In de serie Achter de deur van… belicht SAM de komende tijd een aantal van deze creatieve geesten
.

Achter de deur van…Marlies de Jong (1974) – Kunstenaar – Kunstdocent
Tekst en foto’s: Rick van der Linden


In het woonatelier van Marlies de Jong in Mariaberg hebben de belangrijkste inspiratiebronnen vier poten en een staart. Het zijn poezen Loulou en Mijntje die veel in haar werk terugkomen. Marlies is naast dieren en anatomische vormen ook gefascineerd door structuren en patronen. En die vind je volgens haar overal, van stoeptegels tot vloerkleden en van schaduwpartijen tot lichtvlekken.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Marlies de Jong en ik maak voornamelijk schilderijen en tekeningen. Verder geef ik les, meestal bij Kumulus en Kaleidoscoop, en werk ik aan schilderprojecten in de openbare ruimte. Ik richt me vooral op ambachtelijke schilder- en tekentechnieken en zie de kern van mijn werk als observatie. Of ik nu eigen werk maak of voor de klas sta, alles begint met goed kijken en bewustwording van de waarneming.