Leo in zijn woonatelier in Mariaberg

Wie zijn toch eigenlijk al die kunstenaars die via SAM een atelier hebben? Wat doen ze, wat maken ze en wat drijft ze? In de serie Achter de deur van… belicht SAM de komende tijd een aantal van deze creatieve geesten
.

Achter de deur van… Leonid ‘Leo’ Babiichouk (1981) – Kunstenaar – Videomaker
Tekst en foto’s: Rick van der Linden


Op de zolderverdieping van zijn woonatelier werkt Leo Babiichouk aan een videoproject. Een groot raster met gekleurde blokjes vult de twee beeldschermen op zijn bureau. Het zijn stukjes beeld en geluid en het werk vergt geduld, want de fragmenten moeten op een fractie van een seconde nauwkeurig gemonteerd worden. Hoewel het digitale project in eerste instantie tegenstrijdig lijkt met zijn analoge teken- en schilderwerk dat overal in de ruimte hangt, zijn er duidelijke overeenkomsten – het is allemaal minutieus en met toewijding geconstrueerd.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Leo en ik ben kunstenaar en videomaker. Ik ben ergens in 2008 of 2009 afgestudeerd aan de afdeling Autonoom van de Kunstacademie. De keuze voor deze richting was de meest logische omdat ik zo een mengeling van allerlei kunstdisciplines kon verenigen. In mijn schilderijen, tekeningen en sculpturen bouw ik werelden, vaak surrealistisch en bizar.
Na de academie ben ik me gaan verdiepen in het maken van video’s. Ik zocht naar een manier om mijn creativiteit ook op andere manieren in te zetten en het was een vakgebied waar ik weinig ervaring in had. Ik begon met een simpele camera en van de ene opdracht kwam de ander. Inmiddels werk ik al jaren voor uiteenlopende opdrachtgevers.