Nicole werkt aan een strip op haar iPad

Wie zijn toch eigenlijk al die kunstenaars die via SAM een atelier hebben? Wat doen ze, wat maken ze en wat drijft ze? In de serie Achter de deur van… belicht SAM de komende tijd een aantal van deze creatieve geesten
.

Achter de deur van… Nicole Mulkens – Striptekenaar – Verfraaier – Kunstdocent
Tekst en foto’s: Rick van der Linden


In het souterrain van het ateliergebouw aan het Sint Theresiaplein in Maastricht ligt het atelier van Nicole Mulkens. Ze deelt haar werkplek met een kunstenaar en een spelontwikkelaar waardoor een uiteenlopende verzameling aan spullen in de ruimte terecht is gekomen. Zomaar een greep: een typmachine, een oude Commodore 64-computer, kleine modellen van technisch Lego, plastic poppetjes, een 3D-printer, een mandoline en lades vol stiften, krijtjes en verf. Maar wat het meest in het oog springt is een wandvullende muurschildering van Nicole, die meteen haar twee grootste fascinaties toont; tekenen en schilderen.


Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Nicole en ik ben striptekenaar, schilder en kunstdocent. Ik produceer eigen werk en geef les bij Kumulus. Verder ben ik eigenaar van de Verfraaiers, een collectief van kunstenaars die muurschilderingen maakt. Ons doel is het verfraaien van de leefomgeving. Soms is dat binnenshuis in bijvoorbeeld verzorgingstehuizen, maar meestal op openbare plekken als tunnels, viaducten, schoolpleinen en winkelcentra.