Janneke achter haar computer

Wie zijn toch eigenlijk al die kunstenaars die via SAM een atelier hebben? Wat doen ze, wat maken ze en wat drijft ze? In de serie Achter de deur van… belicht SAM de komende tijd een aantal van deze creatieve geesten
.

Achter de deur van… Janneke Janssen (1983) – (Typo)grafisch vormgever – onderzoeker
Tekst en foto’s: Rick van der Linden


De ingepakte dozen met boeken staan klaar, een groot aantal objecten is opgeborgen en voor een deel van de meubels wordt een nieuwe bestemming gezocht. Over een paar weken verlaat Janneke Janssen voorgoed haar atelier op de eerste verdieping van een oud klooster in het centrum van Maastricht. Haar bestemming is België, waar ze begint aan een doctoraat in typografie. De komende jaren zal Janneke zich met haar werk richten op het verkleinen van het gat tussen wetenschap en vormgeving.

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Janneke Janssen en ik ben grafisch vormgever. Ik heb de afgelopen jaren voornamelijk in Maastricht gewerkt, maar binnenkort start ik een typografisch onderzoekstraject aan READSEARCH in Hasselt. Het Vlaams Fonds Wetenschappelijk Onderzoek heeft me een beurs gegeven om aan een project te werken waarbij ik me kan richten op analoge en digitale toepassingen van typografie. Ik ga onder andere onderzoek doen naar hoe mensen grafische ontwerpen ervaren en op welke manieren ze door teksten en publicaties navigeren.