Fantastikè: Expositie Deniece Clermonts in de Lutherse kerk in Maastricht

Van 11 t/m 13 september 2020 exposeerde kunstenaar Deniece Clermonts (31) in de Lutherse kerk in Maastricht. 

Met haar tentoonstelling ‘Orange to my blue’ wilde zij het taboe op psychische problemen doorbreken. 

Denice is in 2011 afgestudeerd aan de kunstacademie. In 2013 sloeg echter het noodlot toe en volgde een zwaar traject met psychische ziekte en slepende behandelingen, heftige psychoses en lange opnames. 

Totaal verloren en teruggeworpen op de essentie van haarzelf, was kunst eigenlijk nog de enige uitlaatklep. Na iedere gefrustreerde poging om terug te keren in de maatschappij werd de behoefte aan creatieve ruimte alleen maar groter.

Zo kwam ze terecht bij Stichting Fantastike, die o.a. atelierruimte biedt aan mensen met een achtergrond in de GGZ, onafhankelijk van zorginstellingen.

Bij Fantastikè vond ze letterlijk en figuurlijk de ruimte om zichzelf te ontplooien, en vond ze rust en balans waardoor ze niet langer noodgedwongen haar huis tot atelier hoefde te verbouwen.

Ze hervond zelfvertrouwen en kon hier ook haar ei kwijt bij gelijkgestemden die net als haar worstelen met hun plek in de maatschappij en haar grote vijand en redding: medicatie.

Ook is ze actief bij verschillende instanties als vrijwilliger, en zo gebruikt ze haar ervaring en explosieve creativiteit om anderen verder te helpen in hun zoektocht.

Deniece wilde met de tentoonstelling ‘Orange To My Blue’ laten zien hoe geestelijke gezondheid en zelfexpressie onlosmakelijk verbonden zijn, en inzicht verschaffen in hoe complex de route door de GGZ kan zijn. Hoeveel trajecten kan één persoon doorlopen, hoeveel soorten pillen moet je slikken, hoeveel kosten moeten er gemaakt worden voordat we iemand als “genezen” beschouwen?

Compilatie expositie ‘Orange To My Blue’ (Lex van Moorsel, L1)

Maar Deniece liet ook zien hoe iemand met de juiste prikkels weer kan opbloeien, en hoe Fantastikè haar ontplooiing als artiest geeft en mogelijkheden voor een heuse kunstcarrière. Gedurende de expositie werd de trailer van de film “Verloren Jaren” getoond. In deze film toont mede-atelierlid Bas Labruyere een inkijk in de verwoestende impact van een psychose. De volledige film is te bekijken op http://www.verlorenjaren.nl. 

Tijdens de openingstijden werd de muzikale omlijsting verzorgd door Roeland Janssens, die samen met Deniece een muzikale vertaling van het thema ‘Orange To My Blue’ componeerde. Het concept kwam tot stand in Atelier Fantastikè, waar Deniece, Bas en Roeland elkaar hebben leren kennen en samen zijn gaan werken. Daarnaast vertelde Deniece in het L1-radioprogramma Cultuurcafé haar verhaal:​