Archief van propjes

Heb je een favoriet kunstwerk of een favoriete kunstenaar?
Wolfgang Laib vind ik erg goed. Laib is een kunstenaar die werkt met natuurlijke materialen als stuifmeel en rijst. Hij maakt ruimtelijke installaties die vaak tijdelijk zijn en volgens een meditatief proces tot stand komen. Het bijzondere aan zijn werk is dat je uiteindelijk niet meer ziet dat je naar stuifmeel, rijst of melk kijkt. Hij weet er iets anders van te maken.

Wat inspireert je?

Inspiratie haal ik uit het hier en nu. In mijn werk ben ik niet bezig met de toekomst of het verleden. Waar je als mens bent is een gelaagd gegeven en ik probeer hier grip op te krijgen, telkens opnieuw in verschillende vormen. Heel elementair, wetende dat ik enkel facetten ervan kan aanraken. Alleen in het nu kan ik handelen, beleven, keuzes maken. Niet gisteren, niet morgen, maar vandaag. Die aandacht en focus wil ik ook in mijn werk leggen.

Waar ben je nu mee bezig?

Als ik terugkijk op mijn werk ben ik eigenlijk voortdurend met hetzelfde bezig. Het gaat over waar je bent, maar iedere keer met een andere benadering of gericht op een ander facet. Vloerbeelden over plekken waar je letterlijk staat, hoeveel ruimte je inneemt en nodig hebt. Fictieve reisnotities over plekken waar je kunt zijn in gedachten en die een abstracte beweging aangeven. De lengte- en breedtegraden die aangeven waar we zijn en die we veelvuldig gebruiken, maar niet letterlijk kunnen zien.
Het meeste werk bestaat uit papier, het materiaal waar ik het liefst mee werk, omdat het vergankelijk is en het tijdelijke en vluchtige van het moment accentueert, als een krabbel.