De werkruimte van Ben

Hoe ga je te werk?
Een constante is erg belangrijk. Ik ben echt een werkpaard, ik werk van ‘s ochtends tot ‘s avonds. Niet altijd fysiek, maar alles wat ik doe en zie is kunst. Ik lees veel. De hele dag door maak ik notities en schetsen. Schilderen doe ik in de avond. Dan weet ik dat de eerste paar uren er niet echt toe doen. Na een tijd komt er een vermoeidheid op die me minder kritisch, minder rationeel maakt en dan gebeuren vaak de mooiste dingen. In een kwartier tijd valt iets op zijn plek en dan is een doek af.

Eigenlijk heb ik 15 jaar van mijn leven verprutst. Vroeger liep ik ergens en maakte ik overal notities en schetsen van. Van ieder detail van een landschap bijvoorbeeld. Achteraf gezien is dat zonde van mijn tijd geweest. Dat is natuurlijk niet echt zo omdat het een leerschool was. Maar ik denk nu: wat een onzin dat ik alles tot in de kleinste details noteerde. En maakte ik schilderijen die ja, laat ik zeggen acceptabel zijn. Maar eigenlijk was het modder. Ik heb 15 jaar door onzin geploeterd en nu weet ik het. Nu weet ik wat het eigenlijk moet zijn. Maar wellicht is dat ook een illusie en kan ik straks nog eenvoudiger gaan werken. En dat maakt het kunstenaarschap ook spannend.