20161017_133000

Meer dan 300 leerlingen uit 4 havo en 4 vwo op 1 dag laten kennismaken met verschillende kunstdisciplines en ze ook nog zelf aan het werk zetten. Het lijkt een hele uitdaging, en dat is het ook. Maar niet voor theatervormgever Esther van de Pas en Sandra Hummen, kunstenaar en coördinator kunstvakken bij Porta Mosana College. Afgelopen maandag organiseerde het duo de jaarlijkse kunstdag van het Porta Mosana in AINSI. Op deze dag, die dit jaar voor de derde keer georganiseerd werd, volgen de CVK leerlingen allerlei workshops en lezingen door het hele AINSI gebouw heen. Het doel is om ze te laten proeven aan verschillende kunstdisciplines als theater, film, muziek dans, schilderen, tja aan wat niet eigenlijk?Grote opknapbeurt AINSI20161017_095233
De afgelopen maanden hebben de kunstenaars van SAM de enorme projectruimtes op de 2e verdieping in AINSI opgeruimd en opgeknapt. Met als gevolg dat er nu vele vierkante meters beschikbaar zijn voor tentoonstellingen, voorstellingen, workshops en er is ook al een zeer drukbezochte rommelmarkt georganiseerd. En afgelopen maandag was AINSI dus het decor voor de kunstdag. De kunstenaars openden met liefde en plezier de deuren naar hun ateliers (want stiekem zijn ze best wel blij met een beetje reuring in het gebouw) en lieten de leerlingen kennismaken met  hun werk en disciplines.

SMAAK SMAK MAAK20161017_105123
Het thema van dit jaar van de kunstdag was SMAAK SMAK MAAK, naast het ‘proeven’ aan verschillende kunstvormen, mochten de leerlingen ook zelf aan de slag. In het kader van ‘smaak’ hadden de leerlingen van te voren de opdracht gekregen om een tafel te dekken met alles erop en eraan. Een tafelschikking en gerechtjes met een bepaald thema. Dat leverde pareltjes van tafels op die niet zouden misstaan tussen al die foodfoto’s op Instagram, #datkunnendezeleerlingenook #ofzelfsnogbeter.

Smaakt naar meer20161017_095354
En wie de smaak ook te pakken hebben, zijn Esther en Sandra. Sandra wil de kunstdag uitbreiden naar andere scholen en wellicht ook over de grens. Voor dit jaar had ze ook al de kinderen van het asielzoekerscentrum in Maastricht uitgenodigd. Een uitstekende manier om de kinderen, voordat ze hier naar school mogen, alvast te laten proeven aan de Nederlandse  taal, cultuur en onderwijs. Ook zien de dames het wel zitten om de projectruimtes te gebruiken om andere dingen te organiseren. Zoals workshops voor bedrijven en particulieren. Dat smaakt naar meer!