Op vrijdag 27 september 2013 is de officiële opening van de gerenoveerde ateliers van SAM, gelegen aan het Theresiaplein 22 in Maastricht.
Het voormalige schoolgebouw aan het Theresiaplein werd in 1961 geopend als Huishoudschool en heeft in de loop der jaren diverse bestemmingen gehad. In 2012 werd het gebouw door Gemeente Maastricht verbouwd en geschikt gemaakt voor cultureel hergebruik, met o.a. een repetitieruimte voor de harmonie en een groot aantal werkruimtes voor kunstenaars. De verbouwing van het gebouw is mede tot stand gekomen dankzij subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). 
De ateliers van SAM bevinden zich voornamelijk in de linkervleugel en worden gebruikt door culturele professionals uit verschillende disciplines, zoals product- en grafisch vormgevers, mode-ontwerpers, fotografen en autonoom kunstenaars. In het gebouw zijn 28 SAM-ateliers gevestigd en in de toekomst zullen hier nog 4 woonateliers bij komen.

Met het gereedkomen van het gebouw voldoet SAM aan de – met Gemeente Maastricht afgesproken – doelstelling van 150 permanente ateliers. Geen enkele andere stad in Nederland van de omvang van Maastricht heeft een dergelijk bestand van vaste ateliers kunnen realiseren. 
De kunstenaars van het Theresiaplein, die voornamelijk afkomstig zijn uit voormalige tijdelijke atelierpanden aan de Voltastraat en de oude brandweerkazerne aan de Capucijnenstraat, hebben in het nieuwe gebouw nu de beschikking over een permanent atelier, en daarmee de zekerheid van een vaste werkplek.
De opening van de ateliers zal plaatsvinden door Wethouder Jacques Costongs en Wethouder Gerdo van Grootheest op vrijdag 27 september om 17.00 uur. Fanfare Sint Servatius zal het gebouw muzikaal inwijden en tussen 18.30 – 19.30 uur zijn een aantal ateliers te bezichtigen voor bezoekers.
Vanaf 19.30 uur staat er een feestmaal klaar met drankjes en is er swingende muziek met dj Ramazan.

U bent van harte welkom!

De kunstenaars van het atelierpand Theresiaplein 22 Maastricht en Stichting Ateliers Maastricht (SAM)

Geef een reactie