ImageProxy-3.mvcRichard Dols – Foto: Moniek Wegdam

Ik ontmoet Richard op een zonnige dag, en hij heeft het druk. Druk met het promoten van zijn nieuwste film, de documentaire Voor de Stilte. Over de laatste levensfase van mensen in het hospice. Richard stelt meteen voor om buiten te gaan zitten, vanwege de hectiek is zijn atelier een puinhoop (valt wel mee, hij vindt dat een rommeltje is) en hij heeft weinig tijd gehad om van het mooie weer te genieten. En… van zijn schapen.

Richard heeft zijn atelier Achter de Barakken, midden in de stad, waar vroeger het Löss Theater zat. Bijkomend voordeel: hier heeft hij ook ruimte voor zijn geliefde schapen. (Waaronder Prada, ze heeft een voorliefde voor poepen op lelijke damestassen…)

Wie ben je en wat doe je? Ik ben filmmaker in de breedste zin van de betekenis, dus ik maak documentaires, maar ook fictie. De documentaires zijn over het algemeen maatschappelijk betrokken films wat betekent dat de personen in de documentaire vaak iets moeten overwinnen, iets wat ons allemaal aangaat. Zoals in Voor de Stilte, daarin zie je zeven mensen waarvan je weet dat ze gaan sterven.