Uitnodiging opening ‘PIONEERS’ en ‘OVERGANGSZONE’

Uitnodiging ’OVERGANGSZONE’, opening 3 september 12.00 u.

Op zondag 3 september om 12.00 u. openen de kunstenaars van ‘OVERGANGSZONE’ eenmalig voor u de poorten van de ENCI-groeve. In en nabij de groeve vindt een groot gezamenlijk publieksmoment plaats in het kader van het EAA-congres te Maastricht. Een bundeling van publieksmomenten wordt op locatie in en nabij de ENCI-groeve gepresenteerd: diverse presentaties, openlucht-installaties, performances, filmvertoningen en tours vinden verspreid over het gebied plaats.
U bent van harte welkom op de opening om 12.00 u. bij de AINSI, verricht door gedeputeerde Hans Teunissen en Peter Mergelsberg (directeur SOME).
Vervolgens starten wij een aantal tours onder deskundige begeleiding van ENCI-groevegidsen. Om 13.00, 15.00 en 17.00 u. kunt u steeds voor maximaal 2 uur de groeve in om de activiteiten in en rond de ‘overgangszone’ te beleven.
Tevens worden er die dag filmopnames gemaakt voor het programma Kunstuur van AVROTROS.
Het programma/legenda + kaart kunt u hieronder downloaden en laat ruimte voor vrije keuze en eigen ontdekkingen om het gehele manifestatieterrein te verkennen.
Als afsluiting is er om 20.00 u. een bijzondere filmvertoning van Miriam Sentler in de tennisvelden van ENCI.

Wij, de deelnemers van ‘OVERGANGSZONE’ en haar partners via SOME hopen u op 3 september te mogen verwelkomen.

Locatie: ENCI-groeve ‘overgangszone’ en in de directe nabijheid ENCI-gebied.
Opening: 12.00 u. door gedeputeerde Hans Teunissen, AINSI, Lage Kanaaldijk 112-113, Maastricht
Entree hoofdlocatie: Chalet d’n Observant, Lage Kanaaldijk 115, Maastricht
Tijd: zondag 3 september van 12.00 – 18.00 u.
Einde: de dag wordt afgesloten met een speciale filmvertoning van Miriam Sentler op de tennisvelden ENCI (EPV), 20.00 – 22.00 u, Schutterijweg 1, Maastricht
Met: Christian Berens, Maarten Davidse, Karel Dicker, Emile Hermans, Eline Kersten, Charlotte Koenen, Charlotte Lagro, Miriam Sentler, Sanne Vaassen, Joep Vossebeld, Simon Weins en Gladys Zeevaarders.
Speciaal voor dit event en aanhakend op EAA-Maastricht opent Eline Kersten haar tentoonstelling ‘Solastalgia’ op 1 september vanaf 19.00 u. in de AINSI (te bezichtigen t/m 3 september)
N.B. Vervoer tussen de twee locaties RHCL (opening ‘PIONEERS’) en AINSI is geregeld; er zal vrijdagavond 1 september een busje pendelen tussen beide locaties.

Reserveren: via deze link

‘OVERGANGSZONE’ is een meerjarig kunst- en onderzoeksproject, waarin kunstenaars op zoek gaan naar de kwaliteit van een complexe, oude plaats, die zich niet zomaar prijs geeft. 12 Kunstenaars onderzoeken de verschillende verborgen noties van plaats, die een rol spelen in het transformatieproces van de ENCI. Dat doen zij in samenwerking met betrokkenen van de Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied (SOME). De resultaten van het artistiek onderzoek worden gepresenteerd tijdens de ‘23rd Annual Meeting of the European Association of Archaeologists’ (EAA) Maastricht. Als afsluiting van dit congres vindt op 3 september in de ‘overgangszone’ van het ENCI-gebied een groot gezamenlijk publieksmoment plaats, waarin alle kunstenaars hun work-in-progress tonen.

Download hier uw programma + Legenda en locaties van activiteiten

Download hier meer informatie over de kunstenaars

 

——————————————————————————————————————-

 

Uitnodiging ’PIONEERS’, opening 1 september 17.30 u.

‘PIONEERS’
Eerste ontmoetingen in kunst, natuur en archeologie rondom het ENCI-gebied

U bent van harte uitgenodigd voor de opening van de tentoonstelling ‘PIONEERS’ op vrijdag 1 september 17.30 u. in het RHCL/ het ‘Archief’ te Maastricht.

‘PIONEERS’ is een thematentoonstelling ter gelegenheid van de 23ste jaarvergadering van de EAA/ European Association of Archaeologists in Maastricht. De tentoonstelling handelt over de fascinatie voor ontdekken, opgraven en opnieuw laten zien van datgene wat verborgen is. De getoonde kunstwerken maken het verborgene tastbaar en ervaarbaar. De werken van de zeven pionierende kunstenaars zijn tot nu toe niet of nauwelijks aan het publiek getoond of zijn in de vergetelheid geraakt, soms ook letterlijk ondergronds bedolven geraakt, en als een archeologische schat opgegraven. Hierin tevens aandacht voor het inhoudelijk verwante project BERG/BEELD, dat de Jan van Eyck Academie eind jaren 1980 hoopte te realiseren. In samenwerking met het Historisch Centrum Limburg (RHCL), het Provinciehuis (Ad Himmelreich, conservator) en de Van Eyck Academie, Maastricht. Curator: Krien Clevis.

Locatie: RHCL/Regionaal Historisch Centrum Limburg, St. Pieterstraat 7, Maastricht.
Opening: Vrijdag 1 september 17.30 u, door Lita Wiggers (directeur RHCL), Gouverneur Theo Bovens en Lex ter Braak, directeur Van Eyck
Geopend tijdens de openingsuren van het RHCL, toegang gratis, te bezichtigen tot en met 3 november.
Met: Kristina Benjocky, Krien Clevis, Jasper Coppes, Bart Lodewijks, Chaim van Luit, Astrid Mingels en Rod Summers.

Download hier de officiële uitnodiging

Lees meer