Return to Top Return to Top

Welkom

Stichting Ateliers Maastricht

SAM voert -in opdracht van de Gemeente Maastricht- het stedelijk atelierbeleid uit. De organisatie verhuurt op dit moment zo’n 190 ateliers en zet zich daarnaast voortdurend in om het aanbod van betaalbare en passende ruimtes uit te breiden. De stichting verhuurt aan professionele kunstenaars, kunstenaarsinitiatieven en kunstopleidingsinstituten, zowel op permanente als op projectbasis. SAM bemiddelt voor alle kunstdisciplines. De meeste huurders zijn beeldend kunstenaar.Première ‘Ruimtemakers voor de Kunst’

06/07/2020
Als een stad geen ruimte biedt aan kunstenaars, dan is dat een dode stad.” Met deze quote van Zafer Yurdakul (Urban Resort, Amsterdam) opent de film Ruimtemakers voor de Kunst.
 
In het hele land maken organisaties zich hard om betaalbare creatieve werkruimtes voor de lange termijn te behouden door samen te werken met gemeentes, vastgoedpartijen en makers. In opdracht van het landelijk netwerk van atelierorganisaties, dat al 25 jaar bestaat, reisden filmmaker Marjolein van Alfen en haar team het land door en zochten zij naar de mooiste verhalen over creatieve plekken. 
 
Ook SAM komt uitgebreid aan bod (vanaf 22:03). Bertille Soogelee, voorzitter van stichting Fantastikè, vertelt over SAM SAM, een samenwerking tussen SAM en Fantastikè in de Anjelierenstraat in Maastricht. En filmmaker en kunstenaar Leonid Babbichouk vertelt over sociaal-maatschappijke projecten in Mariaberg die door SAM-huurders worden opgezet en ondersteund.
 
Eigenlijk hadden we de presentatie van de documentaire willen koppelen aan een feestelijke première met bubbels en hapjes, maar door de coronacrisis is dit helaas niet door kunnen gaan. Bij deze proosten we digitaal 🥂
 
Met dank aan de gemeente Maastricht voor het mede mogelijk maken van de documentaire.
 

Veel kijkplezier!

 

klik hier voor meer nieuws van SAM