‘Fantastisch’ atelier tussen deelnemers KunstTour


Tussen de deelnemers aan de 14e editie van de KunstTour Maastricht zit dit jaar een hele bijzondere. Voor het eerst in de geschiedenis van het kunstevenement, dat plaatsvindt van 18 – 20 mei as., doet een atelier mee dat volledig zelfstandig wordt gerund door kunstenaars die in het verleden met psychische problemen kampten en nu aan een groot publiek laten zien deze periode definitief achter zich te hebben gelaten.

In de prachtig gelegen, monumentale portierswoning van het voormalige Dr. Poelsoord (adres: Meerssenerweg 1) zijn in samenwerking tussen Stichting Fantastikè en Stichting Ateliers Maastricht de afgelopen maanden drie ruime ateliers ingericht. Twee van die ateliers zijn bedoeld voor ‘reguliere’ kunstenaars, één atelier is speciaal opgezet voor mensen die een lastige periode in hun leven hebben afgesloten en via de kunst nieuwe zingeving aan hun leven geven.
In Atelier Fantastikè Maastricht werken sinds maart van dit jaar negen zelfstandige kunstenaars, schilders en keramisten. Zes van hen doen mee aan de KunstTour: twee keramisten, drie schilders en een kunstenaar die schildert en mozaïeken maakt. De meeste kunstenaars hebben al eerder deelgenomen aan exposities.

De Stichting Fantastikè promoot sinds 1993 kunst en beheert een grote collectie kunstwerken van mensen met een psychiatrisch verleden. Regelmatig worden werken tijdens tentoonstellingen geëxposeerd, zoals de afgelopen jaren in Atrium Medisch Centrum in Heerlen, Theater aan het Vrijthof Maastricht, Museum Land van Valkenburg, het Bonnefantenmuseum in Maastricht en het Glaspaleis Schunck in Heerlen. Naast schilderijen en andere beeldende kunst zijn dichtbundels en andere literaire publicaties gerealiseerd.

Met het faciliteren van een atelier voor outsider kunstenaars slaat de Stichting Fantastikè een nieuwe weg in richting volwaardige participatie van deze doelgroep en op den duur zelfstandig kunstenaarschap. Het is een belangrijke stap om outsider kunstenaars een meer geaccepteerde en stevigere positie in de samenleving te geven.

De aandacht voor outsiderkunst is de afgelopen jaren fors gegroeid. Zo was er onlangs een belangrijke tentoonstelling van outsider kunstenaars in het Kröller-Müller Museum op de Hoge Veluwe. Diverse gereputeerde musea in Europa, zoals in Gent, Parijs, Lille, Heidelberg en Lausanne zijn grotendeels of volledig gespecialiseerd in deze kunstvorm.

Bezoekers van de KunstTour worden van 18 – 20 mei van 11.00 – 18.00 uur van harte uitgenodigd om in het prachtige atelier aan de Meerssenerweg 1 kennis te maken met de kracht van outsiderkunst en de makers daarvan.

Meer informatie over Stichting Fantastikè: www.fantastike.eu
Meer informatie over Atelier Fantastikè Maastricht: https://www.facebook.com/groups/atelier.fantastike/