Sandrien aan het werk in haar atelier (Foto: Bert Janssen)

Wie zijn toch eigenlijk al die kunstenaars die via SAM een atelier hebben? Wat doen ze, wat maken ze en wat drijft ze? In de serie Achter de deur van… belicht SAM de komende tijd een aantal van deze creatieve geesten
.

Achter de deur van… Sandrien Wansink (1967) – Kunstenaar – Docent
Tekst en foto’s: Rick van der Linden


Een octopus, flamingo’s, een wolf, een walvis, vogels, een neushoorn; dieren in overvloed in het atelier van Sandrien Wansink. De meeste zijn bescheiden van formaat en in bonte kleuren geglazuurd. Op een van de werktafels staat een hele rits uilen van klei. Het is een project in wording voor een opdrachtgever. Maar niet alle dieren zijn van keramiek. Tussen de werktafels door loopt Ruby, de Spaanse zwerfhond van Sandrien, die het prima naar haar zin lijkt te hebben in het atelier.

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Sandrien en ik ben kunstenaar en docent. Of juffie, zoals dat noemen op de vrijeschool waar ik lesgeef. Een aantal maanden geleden ben ik er begonnen als lerares. Door het lerarentekort heb ik de mogelijkheid als zij-instromer een opleiding te volgen en tegelijkertijd les te geven. Ik werkte al eerder als kunstdocent, maar nu ik de verantwoordelijkheid voor een hele klas draag geef ik ook vakken als rekenen en taal.
Ik combineer het werk op school met mijn werk als kunstenaar. Ik maak vrij werk, maar ook in opdracht. Meestal werk ik met keramiek. In het atelier van Fantastikè staat een oven die ik af en toe mag gebruiken. En ik geef keramiekworkshops, waarbij mijn atelier als leslokaal fungeert.