ImageProxy-4.mvcCharlotte Lagro – Goldfish

30/3-12/6 Provincie Maastricht
vernissage: vrijdag 27/3/2015 18.00 u.
toegankelijk op werkdagen: 9.00-18.00 u. (in het weekend en op feestdagen gesloten)

De Euregio Maas-Rijn blijkt een bijzonder vruchtbare grond te zijn voor beeldende kunst (vooral dankzij het grote aantal opleidingen, culturele organisaties en musea van allerhande kunstvormen), ook al blijft haar identiteit nogal vaag en is haar naam uiteindelijk weinig aansprekend.

Haar inwoners hebben de neiging zich niet of nauwelijks buiten de gebaande paden van de stedelijke cultuurcentra te begeven. Steden zijn verworden tot gesloten vestingen.
Hier is een voortrekkersrol weggelegd voor de kunstenaars: vaak zijn zij degenen die de ophaalbruggen neerlaten of de eerste boot nemen naar het buureiland. Zeker als de buren een andere taal spreken of een andere manier van begroeten hebben. En om in de metafoor te blijven, is er nog een symbool dat de relaties tussen ontwerpers en hun regio van herkomst duidelijk weergeeft: de boemerang. Ze trekken er al snel weg om ervaringen op te doen die van belang zijn voor hun artistieke loopbaan, maar keren er geregeld terug om nieuwe inspiratie en energie op te doen.

Juist deze dynamiek wordt geïllustreerd door de tentoonstelling Archipelago die door de Provincie Limburg en SPACE Collection gezamenlijk georganiseerd wordt.