Detail van het kunstdoek voor een bestuurskamer van de Universiteit Maastricht, geïnspireerd door werk van Gustav Klimt


Heb je een favoriet kunstwerk of een favoriete kunstenaar?
Dat is Salvador Dalí. Hij zei ooit: ‘Eines Tages wird man offiziell zugeben müssen, dass das, was wir Wirklichkeit getauft haben, eine noch größere Illusion ist als die Welt des Traumes’. Dat vind ik een enorm toepasselijke uitspraak. Leef je droom en je hebt je realiteit. Hoe mooi is dat? Het fantasierijke en dromerige in het Surrealisme spreekt me aan, die vermenging van realiteit en verbeelding. Ook omdat mijn eigen creativiteit en verbeeldingskracht oneindig zijn.

Wat inspireert je?

Dat ligt aan het werk dat ik doe. Is het een doek met olieverf of textiel, een conceptueel kunstproject of een herstyling van interieurs en meubels?
Wanneer ik voor een klant werk geven de plek en de mensen die er wonen en werken veel inspiratie. Ik ben heel omgevingsgevoelig en help graag anderen. De manier waarop ik werk is een combinatie van praktische aspecten en mijn gevoel voor wat goed voor de mens zou zijn. Vanuit die combinatie ontstaan de ideeën.

Waar ben je nu mee bezig?

Ik heb pas een bestuurskamer van de Universiteit Maastricht onder handen genomen. De vraag was om een historische kamer uit het begin van de 20e eeuw te moderniseren. Het was een totaalproject waarbij ik nieuwe stoelen heb uitgezocht, de bestaande tafel heb geschuurd en gelakt, het middenstuk van de tafel opnieuw heb bekleed en akoestische kunstdoeken heb gemaakt. Bij de kunstdoeken heb ik als het ware ‘met stof geschilderd.’ De uitdaging was een balans te vinden tussen de monumentale ruimte en eigentijdse toevoegingen, een harmonie tussen heden en verleden.
(Noot: zie www.margaritagaier.com/schilderen-met-stof voor een impressie.)