Atelier Haven (van links naar rechts: Tim Wilders, Lisanne Janssen en Yves Lennertz)

 

Wie zijn toch eigenlijk al die kunstenaars die via SAM een atelier hebben? Wat doen ze, wat maken ze en wat drijft ze? In de serie Achter de deur van… belicht SAM de komende tijd een aantal van deze creatieve geesten.

 


Achter de deur van…
Atelier Haven, grafisch vormgevers collectief
Tekst: Liselotte Spoormans


In een enorm atelierpand aan de Kasteel Holtmeulenstraat huist grafisch vormgevers collectief Atelier Haven, bestaande uit Kim Bekkers, Tim Wilders, Lisanne Janssen en Yves Lennertz. Ze hebben twee ruimtes, eentje met drukpersen en andere materialen. En eentje met computers, kantoor zeg maar. Toch blijkt al snel dat het creatieve proces in beide ruimtes plaatsvindt. Hun klantenbestand bestaat uit onder meer uit Marres, TEDx Maastricht, The Dutch Hotel en ABK.

 

Wie zijn jullie en wat doen jullie?
Wij zijn Atelier Haven en we zijn twee jaar geleden begonnen als collectief. We hebben elkaar leren kennen op de kunstacademie waar we grafische vormgeving studeerden. In de grafiek werkplaats van de academie, waar we werkten met oude technieken, hebben we elkaar getroffen. Na ons afstuderen zijn we op zoek gegaan naar een plek waar je niet alleen maar achter de computer hoeft te zitten, maar waar je ook met je handen bezig kunt zijn. We ontwerpen en maken huisstijlen, logo’s, flyers, posters etc. En dan het liefst van A tot Z. Met technieken als zeefdruk, letterzetten, boekbinden en etsen, dus echt met je handen bezig zijn. Dus niet alleen ontwerpen in 2-d, maar ook met materialen, met je handen werken. We maken het ontwerp en voeren het vervolgens ook zelf uit. Soms komen klanten ook al zelf met een ontwerp en dan voeren wij het uit.