Publicatie ‘Cirkel’, waar op 36 pagina’s een fragment van een cirkel is getekend

Wie zijn toch eigenlijk al die kunstenaars die via SAM een atelier hebben? Wat doen ze, wat maken ze en wat drijft ze? In de serie Achter de deur van… belicht SAM de komende tijd een aantal van deze creatieve geesten
.

Achter de deur van… Titia Eggen (1954) – Beeldend kunstenaar
Tekst en foto’s: Rick van der Linden


In een voormalig klaslokaal aan het Sint Theresiaplein in Maastricht bevindt zich het atelier van Titia Eggen. De grote ramen bieden uitzicht op robuuste bomen en een imposante kerk. Een duidelijk contrast met de kwetsbare en lichte materialen waarmee Titia werkt. Die keuze is bewust, want ze wil zo min mogelijk door ballast belemmerd worden.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Titia en ik ben autonoom beeldend kunstenaar. Maar nog meer voel ik me reiziger en onderzoeker. Ik werk vanuit nieuwsgierigheid en voor mij is het proces voor een deel belangrijker dan het resultaat. In mijn werk zoek ik voortdurend naar abstractie. Ik werk bijvoorbeeld met woorden die betrekking hebben op een plek, maar niet te specifiek een locatie aanduiden, zoals ‘binnendoor’, ‘voorbij’, ‘achterlangs’ en ‘buitenom’. De toeschouwer mag zelf zijn verhaal bij mijn werk formuleren. Ik voel niet de behoefte om mijn primaire emoties te uiten in mijn werk, want mijn persoonlijke verhaal is niet belangrijk, wel wat ik er mee doe.