Ben Leenen

Wie zijn toch eigenlijk al die kunstenaars die via SAM een atelier hebben? Wat doen ze, wat maken ze en wat drijft ze? In de serie Achter de deur van… belicht SAM de komende tijd een aantal van deze creatieve geesten.

Achter de deur van… Ben Leenen (1949), beeldend kunstenaar
Tekst: Liselotte Spoormans

Overal notitieboekjes, schetsen en boeken, veel boeken. Dat is het eerste wat opvalt als ik het ruime atelier van Ben aan de Pastoor Kribsweg op Sint Pieter binnenstap. Menig Maastrichtenaar heeft een werk van hem aan de muur hangen. Uiterst vriendelijk en uiterst bedachtzaam komt Ben op mij over. Zeer voorkomend ook. En met gevoel voor humor.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben schilder, graficus en assemblage- en mailartist. Alle vier deze aspecten zijn even belangrijk. Mijn werk is vrij figuratief. Met mailartist bedoel ik dat ik veel poststukken maak en post als kunst beschouw. Ik maak veel briefkaarten en postobjecten, en dat kan extreme vormen aannemen. Ik heb bijvoorbeeld een poststuk gemaakt dat een ballon is met een label eraan en daar staat airmail op. En die blaas ik dan ’s nachts bij iemand in de brievenbus. Maar vaak zijn het ook klassieke geschriften.

Het zijn verschillende disciplines maar al mijn werk heeft met elkaar te maken. En meestal is het uit het leven gegrepen. Ik ga graag op reis met mijn notitieboekjes. Ook in eigen stad, steeds vaker eigenlijk. Dingen die ik zie, die me opvallen, een tekst, vaak zijn het details. En daar maak ik dan notities en schetsen van die ik later, al dan niet, uitwerk. Als je met een bepaalde gevoeligheid en een open geest ergens loopt dan gaan dingen je opvallen. Je moet jezelf er wel in trainen en je moet het toelaten. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld hoe een haag geknipt is.