Margarita achter haar naaimachine

Wie zijn toch eigenlijk al die kunstenaars die via SAM een atelier hebben? Wat doen ze, wat maken ze en wat drijft ze? In de serie Achter de deur van… belicht SAM de komende tijd een aantal van deze creatieve geesten
.

Achter de deur van… Margarita Gaier (1979) – Kunstenaar – Interieurarchitect – Meubelstoffeerder
Tekst en foto’s: Rick van der Linden

Margarita Gaier heeft een missie – ze wil bestaande objecten en ruimtes een nieuw gezicht geven. Het liefst met zoveel mogelijk hergebruik van materialen, want duurzaamheid is essentieel voor haar. Bovendien, stelt Margarita, is er toch niets mooiers dan te werken met objecten die er al voor ons waren en ons waarschijnlijk ook zullen overleven?

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Margarita Gaier. Ik stoffeer, ontwerp meubels en kunstobjecten, maar ook complete interieurs. Ik probeer altijd iets tijdloos te maken, iets dat voorbij gaat aan trends en hypes.
Bij herstofferingen werk ik met objecten die al een lang leven hebben gehad. Ze krijgen een nieuwe jas en eventueel een nieuwe functie. Zo blijven deze elementen verder bestaan. Ik wil respectvol met de aarde omgaan. Onze bronnen raken steeds verder uitgeput en het is ontzettend belangrijk om daar bewust van te zijn. Als ik iets maak is het mijn streven dat het nog tientallen jaren mee kan gaan.