Schetsen en ideeën


Wie zijn toch eigenlijk al die kunstenaars die via SAM een atelier hebben? Wat doen ze, wat maken ze en wat drijft ze? In de serie Achter de deur van… belicht SAM de komende tijd een aantal van deze creatieve geesten.

Achter de deur van… Jelle Stiphout (1991), Theatermaker
Tekst en foto’s: Rick van der Linden

Een bezoek aan de werkruimte van Jelle Stiphout en de andere leden van Het Verbond is als een bezoek aan een fysiek geheugen. De ruimte bevindt zich in een kelder van het ateliergebouw aan de Kasteel Holtmeulenstraat waarvan de wanden van vloer tot plafond gevuld zijn met ontelbare objecten en rekwisieten – kledingstukken, maskers en schoenen, levensgrote poppen, een mechanische hond, brandblussers, glazen potten met knopen, een metershoge constructie van stoelen en archiefkasten vol tekeningen. Het plan is om een grote schoonmaak te houden, maar wat doe je weg als elk object de potentie heeft om op te duiken in een voorstelling?

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Jelle en ik ben theatermaker. Afgelopen jaar ben ik afgestudeerd aan de regie-opleiding van de Toneelacademie. Samen met een groep anderen vorm ik Het Verbond, een wisselend collectief van kunstenaars uit verschillende disciplines. Ik ben artistiek leider van Het Verbond en samen richten we ons vooral op locatie- en community theater.
Op mijn 12e begon ik met de eerste voorloper van Het Verbond, hoewel het toen nog de naam Verbond van Provozerenden had. Inderdaad, met een z in plaats van een c. Een eerste teken van provocatie.