De werkruimte van Linda Friesen

Hoe ga je te werk? 
Ik werk grotendeels voor particulieren van over de hele wereld. De klant benadert mij en samen bespreken we de wensen en maak ik een schets. Als de schets naar wens is, maken we prijsafspraken en krijg ik de maten door. Dan maak ik een proefstuk dat ik opstuur om te kijken of het past. De klant stuurt dan foto’s door van hoe het kledingstuk zit. Dan spreken we de stoffen af en maak ik het uiteindelijke ontwerp. En als het klaar is, stuur ik het definitieve ontwerp weer op.

Wat is jou achtergrond?
Ik heb modevormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht gestudeerd. Sinds mijn twaalfde wist ik eigenlijk al dat ik mode ging studeren en zo rond mijn zestiende heb ik de keuze voor Maastricht gemaakt. Eigenlijk omdat het wel veilig voelde zo dicht bij huis, ik kom uit Tegelen bij Venlo. Het was wel lastig in het begin op de academie. Ik heb het tweede jaar ook over gedaan omdat ik nog iets te cliché dacht in mijn ontwerpen. Ik zat nog te veel bij kostuums in plaats van bij mode. Gaandeweg ben ik daarvan afgestapt en bij GENESIS, mijn zevende collectie van vorig jaar, heb ik echt het idee gekregen dat alles op zijn plek viel. Ik laat mij zoals gezegd nog steeds inspireren door de sprookjeswereld maar van daaruit creëer ik compleet iets nieuws.