Loesje van Herp exposeert ‘roze wolk’ op werkkamer cultuurwethouder Frans Bastiaens

Kleinschalig initiatief bedoeld om afwisselend aandacht te vragen voor werk van Maastrichtse kunstenaars

Op de kamer van de Maastrichtse cultuurwethouder Frans Bastiaens is een vitrinekast in gebruik genomen, die bedoeld is om op kleinschalige wijze aandacht te vragen voor het werk van Maastrichtse kunstenaars die centraal staan in het Maastrichtse atelierbeleid. Kunstenaars die zijn aangesloten bij SAM krijgen de komende tijd de kans afwisselend een van hun werken in de kast te plaatsen. De opzet daarbij is om periodiek een andere kunstenaar de kans te geven om zijn of haar werk te tonen.

De eerste kunstenaar die de eer te beurt valt om het ‘showkastje’ te vullen is Loesje van Herp. Zij plaatste een ‘roze wolk’ in de kast, vervaardigd uit gipskruid. Dit is een weelderige wilde plant, waaraan vele bloemetjes groeien. ,,Een klein, maar zichtbaar podium voor verrassende creaties van kunstenaars van eigen bodem”, aldus wethouder Bastiaens.

Kunstwerk als ijsbreker
Hij verwacht dat de opvallende vitrine – en daarmee het in het oog springende droogbloemstuk van Loesje van Herp – de komende weken de nodige gespreksstof op zal leveren. Los van het feit dat een vitrinekast een heel goed middel is om op kleinschalige wijze werk van een lokale kunstenaar onder de aandacht te brengen, werkt zo’n kast ook goed als ‘ijsbreker’, zo redeneert de wethouder. Dat laatste is prettig, vooral omdat er nogal wat mensen zijn die gespannen zijn als ze zich op het stadhuis melden voor een gesprek. Een bijzonder kunstwerk is in staat om die spanning goeddeels weg te nemen, zo liet Bastiaens doorschemeren tijdens de ingebruikname van de kast. Deze staat in dit geval open, zodat de beleving van de bloemen optimaal is.
Atelierstichting SAM leefde tot voor kort een relatief verborgen leven in de stad, maar treedt steeds nadrukkelijker naar voren. De stichting houdt zich in Maastricht bezig met het beheer en de verhuur van atelierruimtes aan zowel beginnende als gevorderde kunstenaars. Daarnaast zet ze in op talentontwikkeling en het zichtbaar maken van de vele creatieve makers die gemeente Maastricht, door de eeuwen heen een belangrijke ‘maakstad’, nog altijd rijk is.

Verbindingen leggen
Het kastje op de wethouderskamer past in het nieuwe atelierbeleid van de stad Maastricht. De voornaamste opzet daarvan is kunstenaars meer zichtbaar in de stad. Dit laatste moet ervoor zorgen dat er verbindingen worden gelegd tussen kunst, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven.

Loesje van Herp is in Zuid-Limburg geen onbekende als het gaat om bloemsierkunst. Ze begon haar carrière in 1999 als bloemist. Acht jaar later ze behaalde ze de titel meesterbinder in de plantaardige vormgeving. Haar werken maken onder andere deel uit van interieurs van gerenommeerde horecaondernemingen. Onlangs maakte Van Herp zes wolken voor de branderij van de Maastrichtse koffiebrander Blanche Dael. Ook sterrenrestaurant De Leuf in Ubachsberg maakt gebruik van haar creatieve diensten. Haar werken hebben een plaats gekregen in het onlangs opgeleverde nieuwe interieur. Loesje van Herp werkte daarbij samen met de bekende Maastrichtse interieurarchitect Tim Reiters.

Ook werkte ze recentelijk in opdracht van restaurant Onglet in het Maastrichtse stadsdeel Wyck en het spraakmakende pop-uprestaurant ‘Noorbeek op de Kaart’. 

Plantaardige kerstversieringen
Loesje werkt in het AINSI-gebouw, een culturele broedplaats aan de oevers van de Maas, nabij de voormalige cementfabriek ENCI. Haar atelier daar voelt voor haar aan als een tweede thuis, zo vertelt ze regelmatig. Haar werk roept bij velen gevoelens van verwondering op voor de lokale natuur. Daarnaast biedt het een duurzaam alternatief voor de gebruikelijke kerstversieringen. Ze heeft inmiddels plannen ontwikkeld voor het plaatsen van plantaardige kerstversieringen in de Maastrichtse binnenstad.