‘OVERGANGSZONE’: Filmvertoning ‘Breaking Ground’ in De Hallen

1ste Publieksmoment ‘OVERGANGSZONE’: Filmvertoning ‘Breaking Ground’

 

Datum: 19 februari 2017
Locatie: AINSI/SAM-ateliers, Lage Kanaaldijk 112, Maastricht, 2de verdieping, per lift bereikbaar https://sam-ateliers.nl/ainsi/route-beschrijving-ainsi/
Entree: 13.30 u.
Aanvang: 14.00 u. (tot max. 16.00 u.)
Kosten: €. 5,- (studenten en kinderen – 12 jaar: €. 3,-) U kunt bij uw entree voor aanvang contant afrekenen.
Reserveren: via de website van ‘OVERGANGSZONE’: www.overgangszone.nl

 

De ‘Gebroken Cirkel’ in Emmerschans is niet zo maar een gek strandje, maar een heus kunstwerk dat in 1971 in twee weken tijd is aangelegd door de Amerikaanse kunstenaar Roberth Smithson, voor de tentoonstelling ‘Sonsbeek buiten de perken’. Smithson liet zich inspireren door de ‘littekens in het landschap’, door mensenhanden aangericht. Hij zocht naar gronden die door industrieel of ander menselijk gebruik waren gedegradeerd, zoals bijvoorbeeld die van de zandgroeve in Emmen. Daar voegde hij ‘iets’ aan toe, en legde zijn project vervolgens vast op foto en film. Zo stond hij aan de basis van de zogenoemde land reclamation, het herbestemmen van gronden, en wist zo kunst en ecologie met elkaar te verbinden.
Dit is de ontstaansgeschiedenis van ‘Breaking Ground: Broken Circle/Spiral Hill’, de film die Smithson samen met zijn vrouw Nancy Holt in 1971 startte. Holt heeft de film nooit kunnen afmaken. In 1973 verongelukte Smithson, toen hij met een vliegtuigje neerstortte tijdens de opnames van een ander project. Op basis echter van het scenario dat Smithson voor zijn plotselinge dood schreef, is de film
uiteindelijk in een samenwerking van Nancy Holt en Theo Tegelaers van SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte voltooid in 2011.

Wij zijn zeer verheugd dat wij deze bijzondere filmproductie over een vergelijkbare plaats van betekenis aan u mogen tonen. Dat doen wij graag dichtbij onze locatie, in de AINSI op zondag 19 februari a.s.
De film wordt ingeleid door Theo Tegelaers, curator en bestuurslid bij TAAK en voormalig curator bij SKOR (http://taak.me/?nk_people=theo-tegelaars).
Na afloop organiseren wij een publiek debat over thema’s als veranderend landschap, eigendom, herbestemming en vooral de artistieke toe-eigening ervan. Jasper Coppes, beeldend kunstenaar en Smithson liefhebber zal als moderator optreden (http://www.jaspercoppes.com)
Zie verder: https://www.robertsmithson. com/films/txt/breaking.html