Première ‘Ruimtemakers voor de Kunst’

Als een stad geen ruimte biedt aan kunstenaars, dan is dat een dode stad.” Met deze quote van Zafer Yurdakul (Urban Resort, Amsterdam) opent de film Ruimtemakers voor de Kunst.
 
In het hele land maken organisaties zich hard om betaalbare creatieve werkruimtes voor de lange termijn te behouden door samen te werken met gemeentes, vastgoedpartijen en makers. In opdracht van het landelijk netwerk van atelierorganisaties, dat al 25 jaar bestaat, reisden filmmaker Marjolein van Alfen en haar team het land door en zochten zij naar de mooiste verhalen over creatieve plekken. 
 
Ook SAM komt uitgebreid aan bod (vanaf 22:03). Bertille Soogelee, voorzitter van stichting Fantastikè, vertelt over SAM SAM, een samenwerking tussen SAM en Fantastikè in de Anjelierenstraat in Maastricht. En filmmaker en kunstenaar Leonid Babbichouk vertelt over sociaal-maatschappijke projecten in Mariaberg die door SAM-huurders worden opgezet en ondersteund.
 
Eigenlijk hadden we de presentatie van de documentaire willen koppelen aan een feestelijke première met bubbels en hapjes, maar door de coronacrisis is dit helaas niet door kunnen gaan. Bij deze proosten we digitaal 🥂
 
Met dank aan de gemeente Maastricht voor het mede mogelijk maken van de documentaire.
 

Veel kijkplezier!