ImageProxy-2.mvcJerome Daly – The Swarm

SPACE Collection
SPACE Collection, dat momenteel zowel in Luik als in Maastricht gevestigd is, ondersteunt kunstenaars door het creëren van een grensoverschrijdende hedendaagse-kunstcollectie. Een collectie die tot stand gebracht wordt door een gezamenlijke participatie van particulieren, kunstenaars, instellingen, bedrijven en culturele organisaties in de steden die deel uitmaken van het netwerk.
Space Maastricht is een samenwerkingsverband tussen Space Collection en SAM (Stichting Ateliers Maastricht). Met behulp van o.a. de Minckelersgelden werd in 2014/2015 van vijf van de exposerende kunstenaars werk aangekocht.

Op initiatief van beeldend kunstenaar Alain De Clerck van SPAC/In cité mondi a.s.b.l. te Luik is zowel in Luik als Maastricht een parkeermeter geplaatst, die verbonden is met een kunstwerk in de openbare ruimte. Elke euromunt die erin wordt gestoken levert een vuurvlam op uit het kunstwerk alsmede een cultuurticket. Hierop staat een gedicht afgedrukt en/of biedt toegang tot een van de culturele organisaties. Met de opbrengst, die door sponsors wordt verhoogd, wordt van jonge kunstenaars uit de regio kunstwerken gekocht als onderdeel van een Euregionale kunstcollectie, genaamd SPACE Collection. De jury’s bestaan uit vertegenwoordigers van kunstorganisaties in de betreffende stad of provincie. De werken worden in publieke instellingen opgeslagen en al dan niet permanent geëxposeerd. Met Aken en Hasselt zijn gevorderde gesprekken gaande, die op korte termijn moeten leiden tot nieuwe afdelingen.