Winter Nights SoAP in Ainsi

uitnodiging-winternights
WINTER NIGHTS is een preview festival waarin creatief talent het publiek trakteert op werk in wording, work in progress. Op 16 en 17 december 2016 laten maar liefst 13 (!) makers in de AINSI te Maastricht zien wat ze voor bijzonders te bieden hebben. Het publiek kan kennismaken met talent van morgen, hun werk en kijk op de wereld. Deze multitalenten, theatermakers, performers, dansers, verbonden aan SoAP en VIA ZUID transformeren maar liefst vier verdiepingen van het AINSI gebouw om tot een sprankelend speelveld. Bezoekers komen ogen en oren te kort wanneer ze in gangen, studio’s, ateliers, trappenhuizen, kantoren en verstopplekken langs het werk van de jonge makers struinen.

De voormalige cementfabriek, een authentieke gebouw met al haar hoeken en gaten biedt een uniek canvas voor het experimentele WINTER NIGHTS, waarbij meedoen en meebeleven het motto is.
Productiehuis SoAP, gevestigd in de AINSI en talentmakelaar VIA ZUID presenteren een verzameling van makers die verbonden zijn in hun zoektocht naar een nieuwe theatertaal, een nieuwe beeldtaal; die het comfortabele rode pluche van de zaal willen verlaten en werk presenteren in de openbare ruimte of op onconventionele locaties. Makers die hier-en-nu werk maken waarbij de bezoeker ter plekke aanwezig moet zijn. Ze vragen van de bezoeker een nieuwsgierige houding en kiezen vanuit een sociale bewogenheid hun onderwerpen.


Twee dagen

Verdeeld over de vrijdag en de zaterdag is er werk te zien van Johannes Bellinkx, Evelien Cammaert, Rita Hoofwijk, Lotte Milder, Sjaron Minailo, Tim de Paepe, Sam Scheuermann, Nick Steur, TAAT ( Breg Horemans & Gert-Jan Stam), Dario Tortorelli, Benjamin Vandewalle, Sien Vanmaele, Erik van de Wijdeven en studenten van de iArts opleiding o.l.v. Nina Willems.
Op de 2e verdieping is de participatieve voorstelling BIAS te zien van Tim de Paepe en de video-installatie SUBJECT/OBJECT van Sam Scheuermann.

decor-bias_tim-de-paepe-3 Tim de Paepe – BIAS

 

Tijdens de openingsavond wordt ook de scriptieprijs van de Faculteit van de Kunsten, Zuyd studiejaar 2015-2016 uitgereikt, onder andere aan Rita Hoofwijk die ook als maker te zien is op het festival.
WINTER NIGHTS, de experimentele nachten van de kunst, zijn avontuurlijk, nooit saai en er is volop ruimte voor een mening, van publiek en makers, voor actie en reactie. 
WINTER NIGHTS is een feestelijk festival waarbij het publiek de kans krijgt om vanaf het prille begin kennis te maken met Limburgs talent van grote klasse.


Initiatiefnemers

WINTER NIGHTS is het gezamenlijk initiatief van SoAP en VIA ZUID.
Productiehuis SoAP produceert nieuwe en oorspronkelijke ervaringskunst met hoge kwaliteit van de autonome maker. SoAP kiest bewust voor kunstenaars die met een nieuwe theater- en beeldtaal, met hoog artistieke waarde en een maatschappelijke impact die het comfortabele rode pluche van de theaterzaal of de black box achter zich willen laten.
VIA ZUID is talentmakelaar en coproducent in de podiumkunsten. VIA ZUID ondersteunt vanuit Limburg nieuw talent op weg naar de professionele beroepspraktijk.


PRAKTISCH

–        16 december: opening & uitreiking scriptieprijs (19u30) + previews/performances (18u30-1u)
–        17 december: performances (14u – 23u)
–        Locatie: AINSI, Lage Kanaaldijk 112-113, 6212 NA Maastricht
–        Entrée vrij
–        Voor meer informatie en tijdschema’s facebook.com/winternightsmaastricht
–        Locatie: AINSI, Lage Kanaaldijk 112-113, 6212 NA Maastricht
–        Meer informatie over SoAP www.soap-it.eu en VIA ZUID www.viazuid.com