tbrandweer_001
Opening nieuwe expositieruimte; groepstentoonstelling hedendaagse kunst met Antoine Berghs, Birgitta van Drie, Paul Drissen, Hadassah Emmerich en Keetje Mans.

Stichting Ateliers Maastricht, kortweg SAM opende midden in het centrum, in de voormalige brandweerkazerne op de Capucijnestraat 21 de nieuwe projectruimte ‘t Brandweer, waar vanaf september 2007 tentoonstellingen hedendaagse kunst en diverse culturele evenementen plaats vinden. Op dit moment voorziet SAM rond 150 Maastrichtse kunstenaars van atelierruimtes gespreid over de hele stad en nu, met ‘t Brandweer, ook van een aparte tentoonstellingsruimte op een centrale locatie.


Blokken: think outside the box! is een groepstentoonstelling van SAM-kunstenaars. Uitgangspunt zijn de 12 witte blokken van 3×2,5×0,25 meter, die als verplaatsbare wanden het geraamte voor de nieuwe expositieruimte vormen. Voor deze eerste tentoonstelling zijn vijf kunstenaar voor de blok gezet om het standaard wit in te kleuren en staat de presentatie onder de Loesje-spreuk Blokken: think outside the box!. ‘Thinking outside the box’ is een leuze uit het zakenleven die gebruikt wordt om een probleem vanuit een nieuw perspectief en onbevooroordeeld te beschouwen. Het is een methode om in veranderende concepten en visies te denken door ingebakken, voorspelbare denkrichtingen te verschuiven naar nieuwe, onverwachte ideeën. Deze zijn dan – alleen achteraf bezien – vaak voor de hand liggend. Zoals een centrale projectruimte voor SAM of de keuze van de vijf kunstenaars.

Bijvoorbeeld de keuze voor het speels-sarcastische werk van Birgitta van Drie (Amersfoort, 1974), die naast een presentatie in het Bonnefantenmuseum ook de meest mooie wc-muur van Maastricht op haar naam heeft staan (Hedah, Brusselsestraat). Haar felle figuratieve schilderijen en stripachtige tekeningen maken haar tot een ‘Meisje met bijltje’, dat kleurrijke spaanders op een hunkerend netvlies laat vallen. Pas ingetrokken in het atelierverzamelgebouw aan de Kasteel Holtmeulenstraat is de jonge kunstenares Keetje Mans (Amsterdam,1979), die geïnspireerd door haar verleden op Curaçao droomachtige, nostalgische scènes zonder tijds- en verhaallijn op het doek zet en op haar eigen eiland Bourgondische flair en Caribische sfeer botviert. ‘Exotisch’ is het meest simpele kenmerk, dat het werk van de Indisch-Nederlandse Hadassah Emmerich (Heerlen, 1974) draagt. Inmiddels internationaal actief, is het Maastrichtse atelier de thuishaven voor een hedendaagse kunstnomade. . Paul Drissen (Oirsbeek, 1963), die in het voorjaar in W139 in Amsterdam exposeerde en o.a. in de collectie van de Stadsgalerij Heerlen vertegenwoordigd is, relativeert meer in kleur, vorm en gelaagdheid dan de artistieke posities van de dames. Vanuit een abstract standpunt tast hij zich wel overwogen voort op doek en muur, waarbij patronen van textiel, foto’s van computerinterieurs en Mondriaan-reproducties collage-achtig bij elkaar komen. Het werk van Antoine Berghs (Geleen, 1971) lijkt niet aan de muur te hangen, maar te zweven. Fragiel, kwetsbaar en poetisch opent zich een aanblik, die door een heel eigen visuele kracht tussen inhoudelijke en visuele, organische en technische abstractie wordt gedragen.

Blokken: think outside the box! staat voor vurige kunst, voor het harde werk, voor de vuurproef van de opening en vooral voor het denken en doen buiten de geijkte kaders dat deze kunstenaars representeren en ‘t Brandweer wil stimuleren. De tentoonstelling is samengesteld door Lene ter Haar. . Op 6 september vond om 17.00 uur de opening plaats door o.a. wethouder Jacobs. De expositie was hierna te bezichtigen tijdens het Parcours op 8 en 9 september en vervolgens iedere woensdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Voor meer informatie staat SAM u graag te woord via info@sam-ateliers.nl of 043-3614561.

Geef een reactie