‘Een desolaat landschap her en der brokstukken een houten huis ineengestort, vernield een container naaimachines boomstammen handwerkstukjes een futoneen muts een sprei gordijnen een kast een tas tv’s amorfe vormen was het een nucleaire ramp, een windhoos, een bomaanslag 5 acteurs in hun monologen geven zij ieder hun eigen verhaal ‘opgesloten in hun tv’ . designstoelen her en der geplaatst in de chaos voor het publiek de monologen vullen de ruimte klank en beeld vormen het verhaal het publiek past haar een rol?’
(fragmenten uit de tekst van Ans van Berkum in het boek ‘Situations’ fenster, nebelhaft,fremdkörper, van Juul Sadée, 2006)

In het werk van Juul Sadée ontstaan voortdurend verbindingen tussen concrete elementen en ontwijkende, minder concrete elementen. Het levert beelden op waarin alles door alles schuift, zonder hiërarchie. Het besef dat achter al die combinaties, die zo verschrikkelijk toevallig aandoen, haar persoonlijke regie schuilt, maakt deze des te opmerkelijker.

Juul maakt in haar werken de gelijktijdigheid van allerlei processen en krachten zichtbaar. Dat doet ze door binnen haar installaties een bijna ondraaglijke hoeveelheid verschillende media en beeldelementen tot werking te brengen. Elementen die onderling ook nog eens zeer verschillend van aard en intensiteit kunnen zijn. Kluwens wol, stof, draden, hout, stalen frames, videobeelden en geluid, verstrengeld om de oneindige complexiteit van de dingen te tonen. De momenten die de kunstenaar kiest als vertrekpunt zijn misschien bevreemdend, maar kunnen even cruciaal zijn voor het verloop van de dingen als in het oog springende gebeurtenissen en feiten. Ze doet een appèl aan de zintuigen. Je kunt alles scherp omlijnen schijnt ze te zeggen. Maar je kunt er ook voor kiezen de kijker te verwarren. Confronteren met kijk- en denksystemen die niet zo van alle dag zijn. Van mensen met een verstandelijke handicap of een neurologische afwijking bijvoorbeeld. Van idiots-savants, van rappers, dichters, acteurs en filosofen. Van surrealisten, die het simultane van verschijnselen onderzochten.

Juul kiest er voor de druk op te voeren. Ze heeft de intensivering van de wisselwerking tussen de gebeurtenissen, waarneming, interpretatie en kennis tot haar specialisme gemaakt. Ze klikt telkens het vorige weg, om ruimte te maken voor een ander inzicht. Het gaat haar om het creëren van ‘een state of mixed perception’ bij de kijkers; een toestand die ruimte laat om buiten de gebaande paden te treden.

De officiële opening vindt plaats op zaterdag 03 oktober 2009 om 15.00 uur. De tentoonstelling loopt van 04 oktober tot en met 08 november 2009.

Geef een reactie