Bij ’t Brandweer exposeren van 29 maart – 27 april 2008 achtendertig GKf-fotografen met ruim 50 foto’s hun werk aan de hand van het thema De Avonden. De GKf (Gebonden Kunsten federatie) is een eigenzinnige groep fotografen, ontstaan in de oorlog als ‘De ondergedoken camera’ met als illustere oprichters Cas Oorthuys, Emmy Andriesse en Eva Besnyö. In 1945 verenigden zij zich als ‘arbeiders-fotografen’ in de GKf. Met gelijkgestemden vormden ze de artistieke en sociaal betrokken voorhoede van de Nederlandse fotografie. Anno 2008 is de Gkf nog steeds een eigenzinnige beroepsvereniging van bewuste en betrokken fotografen, bestaande uit een zeer divers gezelschap. De thematentoonstelling over de Avonden illustreert deze diversiteit.
Literaire gedachten aan Frits van Egters hangen boven dit onderwerp: de bekrompenheid van de naoorlogse jaren, het gezin dat geselt, Nederland op zijn smalst, Hollandse Hokjes, spruitjeslucht. Maar ook de ouderdom en de avond waarin het licht verdwijnt en de wereld abstracte vormen aanneemt. Portretten, stillevens, landschap, industrie, sociaal documentair werk. Al deze vormen van fotografie zijn te zien, op deze tentoonstelling. Ruim 50 foto’s gemaakt door 38 fotografen. De tentoonstelling laat aan de hand van dit thema de verschillende stromingen en stijlen zien die de Gkf vertegenwoordigt.

Deelnemende fotografen: Marco Bakker, Dorothee Bavinck, Gerlo Beernink, Jaap Bijsterbosch, Claudia Bloem, Arthur Blonk, Paul Breuker, Mark van den Brink, Maarten Brinkgreve, Ine van den Broek, Gon Buurman, Leo Erken, Klaartje Esch, Frits Gerritsen, René Gerritsen, Caroline Grijsen, Julie ter Haar, Jan den Hengst, Inge Hondebrink, Theo Jennissen, Chris Keulen, Anna van Kooij, John Lambrichts, Maarten Laupman, Sabine Plamper, Tessa Posthuma de Boer, Martin Roemers, Jutka Rona, Michiel de Ruiter, Jeroen Scheelings, Bernice Sieuwe, Polke Stomps, Anne Marie Trovato, Ellen de Vries, Hannes Wallrafen, Dinie Wikkerink, Yilan Yuen en Camilla van Zuylen.

Geef een reactie