Een tegenvaller voor AINSI , maar zeker ook voor de kunstenaars die daar via SAM huren en eigenlijk voor de hele stad. Dit jaar is het niet mogelijk geweest om de financiering voor het festival rond te krijgen en daarom kan er dit jaar niet genoten worden van 5 dagen kunst en cultuur onder begeleiding van zon (en af en toe een flinke plensbui) en een drankje…
Dat Zomeravonden niet door gaat heeft nadelige gevolgen voor de kunstenaars die via SAM hun atelier hebben in de AINSI. SAM verhuurt 15 ateliers in de AINSI en de bedoeling is dat de kunstenaars naast hun autonome werk, ook samenwerken en cross-overs tussen verschillende disciplines tot stand brengen.

Volgens kunstenaar Jenneke van de Weijden, die haar atelier in de AINSI heeft, is het zonde dat Zomeravonden niet doorgaat omdat met name dit festival tot samenwerking leidde. “Samenwerking en iets van het gebouw maken heeft tijd nodig, we zitten nog in de opstartfase en door deze tegenvaller stagneert dat proces.” Ook vreest ze dat buitenstaanders nu sneller geneigd zijn te denken dat de hele opzet van de AINSI niet werkt, terwijl volgens haar juist door Zomeravonden gebleken is dat het wèl werkt. Over de toekomst van de AINSI maakt ze zich zorgen, maar bang om haar atelier te verliezen is ze niet: “De ateliers blijven want SAM huurt de ruimten rechtstreeks van de eigenaar, wel bestaat er nu een grote kans dat de AINSI te individueel wordt. Dat het niet langer een culturele broedplaats is dat een alternatief biedt tegenover de andere kunstpodia in de stad.”

Fons Dejong, artistiek coördinator van de AINSI, ondersteunt het verhaal van Van de Weijden: “Zomeravonden was een goed instrument om de AINSI te positioneren. Voor de kunstenaars was het festival een uitdaging, een bijzondere kans om iets te realiseren en daar publiek voor te genereren. Ook kon ik ze betalen, niet veel, maar nu verliezen de kunstenaars tòch een deel van hun inkomsten.” Over de toekomst van de AINSI kan Dejong niet veel zeggen, wel dat SAM een belangrijke rol speelt voor de broedplaats: “Als dit gebouw op een andere manier geëxploiteerd zou worden, dan was het een sec bedrijfsverzamelgebouw geworden. Mede dankzij SAM, door de aanwezigheid van de kunstenaars, is dat niet gebeurd. Voor de identiteit en de kleur van dit gebouw zijn de ateliergebruikers van SAM medebepalend. SAM draagt het concept een warm hart toe en dat is heel plezierig.”
Overigens sluit Dejong niet uit dat Festival Zomeravonden in de toekomst wel weer gerealiseerd kan worden…

Geef een reactie