Kunstenaars: Nathalie Brans, Mireille Brouwer, Myriam Custers, Sandrien Wansink en xy dumb-office 2002
Curator: Ad Himmelreich

Ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van de Stichting Ateliers Maastricht in de expositieruimte van ’t Brandweer in de weken rond Het Parcours een speciaal tentoonstellingsproject: HET HEMELS ATELIER. In dit project werken vijf beeldende kunstenaars samen, die ieder een installatie maken en daarbij reageren op de reeds gemaakte of in aanbouw zijnde installaties.
Het proces is afgeleid van het cadavre exquis: een spel dat de surrealisten onderling speelden en ook als gezelschapsspel onder kinderen succesvol is. Het cadavre exquis is een bizarre figuur, waarvan elke deelnemer een onderdeel tekent en dat voor de anderen verborgen houdt, tot de figuur zich aan het eind letterlijk en figuurlijk ontvouwt, vaak tot hilariteit van het gezelschap. In ons geval blijven de onderdelen weliswaar, om praktische redenen, niet voor de andere deelnemende kunstenaars verborgen, maar zal het resultaat tot het einde toe een verrassing blijven.

“Het hemels atelier” is een poging om die realiteit van het atelier te verplaatsen naar de expositieruimte. Het is mogelijk dat werken, die al in het atelier zijn ontstaan onderdeel van dit nieuwe, tijdelijke geheel gaan uitmaken. Door ‘t Brandweer over te laten aan deze kunstenaars, wordt tevens de cosmetische functie van deze ruimte als presentatieplek omgezet in een open experimenteerruimte. Daarin wordt vorm gegeven aan een nieuwe, kleine kosmos, volgens het adagium van Luceberts “poëzie is kinderspel”. . Zonder experiment geen kunst, zonder het onverwachte geen leven, en ook geen feest. (AH)

Opening 6 september om 17.00 uur. Daarna te bezichtigen van 07 september t/m 5 oktober 2008. Van woensdag t/m zondag van 12.00 u- 17.00 u.

Geef een reactie