De poorten van ‘t Brandweer zouden – vanwege de kou – tijdens de winterperiode gesloten blijven. Nu sneeuw en ander winterweer uitblijven, heeft kunstenaar Etienne van Berlo besloten zijn ruimtelijke installatie ‘Ice olate luchtkastelen’, die tot eind februari in de expositiezaal te zien zou zijn, af te breken om plaats te maken voor een nieuwe expo. Onder de naam ‘Icolator’ is in de eerste 2 weekenden van februari een reactie op zijn vorige installatie te zien. De expositie opent haar deuren op zondag 29 januari om 17:00u en is, na de openingsdag, te bezoeken op 4, 5, 11 en 12 februari van 12:00u tot 17:00u.

Roel Pansters, beeldend kunstenaar, over het werk van Van Berlo:

Twee weken terug werd ik in de gang boven de expositiezaal van ‘t Brandweer ineens overvallen door het bijna angstaanjagende geluid van een boormachine die de onderkant van de vloer grondig aan het perforeren was, The Sound of Silence kwam heel even bij me op, maar, dit was vrij duidelijk een ontmoeting met The Sound of Etienne van Berlo. Hij was bezig aan z’n nieuwe expo.

Het isolement openbreken tot een plek waarin iedereen vrij kan ademen. Zijn werk is vooral het reageren op tal van bestaande en erkende constructies, dat zie je met name in de foto-bewerkingen heel letterlijk gebeuren. Er wordt een alternatief geboden, dat evengoed waar kan zijn, niet alleen in de vorm van een ‘illustrering’. Het legt hiermee dus de nadruk enerzijds op de vervormbaarheid van onze alledaagse omgeving en daarmee dus ook zijn bestaande onwaarheid, en anderzijds het MOGELIJKE BESTAAN van een vooralsnog onwerkelijke omgeving.

BOORBOORBOORBOORBOOR (het geluid van een boormachine breekt een opening/gat in de text) Gaten boren in het alledaagse beton, ten dienste van de ruimte. Zo zou ik deze expo zelf samenvatten, een doorzichtige constructie die rust op algemeen bekend alledaags bouwmateriaal dat, zichzelf, BEVRIJD van z’n eenduidige functie, laat zien.

En er simpelweg daardoor opeens EEN NIEUWE RUIMTE ontstaat. Een realiteit waarin een willekeurige steigerpijp evengoed een bouwsteentje is voor o.a. een onbegaanbare wenteltrap, die als ie überhaupt al een functie zou hebben, het hoogstens het stoten van je hoofd aan het plafond zou zijn. Het ding (wenteltrap(of)steigerpijp(of)piepschuim etc.) wordt van zijn eenduidige interpretatie bevrijd en laat zichzelf zien, iets dat nooit eenduidig is, een materie die op tal van manieren, en vanuit tal van vormen van begrijpen KLOPT. Een verandering van materialiteit. Er openbaart zich ineens de constructie zelf (die meerduidig/onduidig is) en daarmee dus ook het feit dat de denk-constructie waarin een ding alleen een eenduidige functie heeft niets meer is dan ‘een’ constructie, die veelal voorkomend het gevolg is van simpelweg een flut-concept. Een concept dat mogelijkheden beperkt, daardoor dat het teveel heersende ‘tal van mogelijkheden-systeem’ zich baseert op geprefabriceerde mogelijkheden die op zichzelf toch weer allemaal eenduidig zijn. Oftewel ‘dit’ systeem is niets meer dan een mistige sluier die de platheid van zijn eigen constructie openbaart. DAAR is duidelijk en terecht behoefte aan ruimte, en klopt het dus als een deur, of raam, of tiet, of pantoffel, etc. dat de tredes van een trap van piepschuim zijn.

(Het ‘tal van mogelijkheden-systeem’ , gebaseerd op veel voorkomende alledaagse constructies die zogenaamd ruimte bieden, omdat je in dit systeem geen mogelijkheden worden geboden, er wordt je juist steeds weer opnieuw een eenduidige functionaliteit aangereikt, alleen, in een dusdanige overload, dat het LIJKT alsof je vrijheid ervaart, terwijl, je dit moment een vlieg bent die geklemd zit in het web en zijn lot/ zijn begrijpen van vrijheid en ruimte laat bepalen i.p.v. zelf bepaalt en in dat geval opkomt voor het eigen begrijpen en het bestaansrecht daarvan in algemene zin.) (advies) De voeding aan een dergelijk systeem zoveel mogelijk beperken/ dit onderuit halen/ ten opzichte hiervan een humaner licht laten zien.

Dat laatste gebeurt hier.

CITAAT; Kilgore Trout: “Only when free will kicked in again could they stop running obstacle courses of their own construction.

Geef een reactie