Vanwege recente ontwikkelingen rond de Vlam van Minckelers bezint SPACE Maastricht zich over de toekomst.

Het Luikse kunstenaarsintiatief SPACE won in 2011 een wedstrijd om de Vlam van Minckelers op de Markt in Maastricht een nieuw en duurzaam tweede leven te bezorgen.
Het project richt zich op het ontsteken van de vlam via de inworp van een munt van 1 euro in een soort parkeerautomaat. Via een speciale installatie wordt met behulp van zonne-energie de vlam ontstoken, die dan enige tijd zal branden. Met het geld dat binnenkomt worden kunstwerken van locale talenten aangekocht. Vanuit Maastricht is SAM begeleider van het project.

Inmiddels is vanuit de opbrengst van het project werk aangekocht van Paul Devens, Chaim van Luit, Charlotte Lagro, Eleni Kamma, Jérôme Daly,  Sarah Bachour,  Tanja Ritterbex en Anne Büscher. De werken werden onder meer tentoongesteld in een expo in Theater aan het Vrijthof (2014), een expo in het Gouvernement (2015) en een expo bij het Elisabeth Strouven Fonds (2018).

Zie ook: www.space-collection.org

SPACE_NB2
Paul Devens – Genaro

SPACE MAASTRICHT is dan ook trots om de eerste kunstwerken bekend te maken die aangekocht zijn met (sponsor)opbrengsten uit Minckelers 2.0 en deze te tonen in Theater aan het Vrijthof.
Het gaat hier om de installatie, Moped 2 (2000), van Paul Devens, om een sculptuur van Chaim van Luit, getiteld Cane (2013) en het derde aangekochte werk is een video van Charlotte Lagro met de titel Goldfish (2011).

Omdat SPACE al sinds 2002 met eenzelfde project actief is in Luik, is de SPACE Collection inmiddels aardig uitgebreid en bestaat uit 71 kunstwerken. En dat wordt alleen maar meer omdat SPACE ook actief is in Aken en Maastricht nu ook haar eerste bijdrage heeft geleverd. SAM ondersteunt dit project in Maastricht.

Tijdens de expositie in Theater aan het Vrijthof zijn niet alleen de drie werken te zien die Minckelers 2.0 heeft opgeleverd, maar ook een aantal andere werken uit de collectie van SPACE.

SPACE_NB4
Charlotte Lagro – Goldfish

Waar: het Theater aan het Vrijthof (open van di t/m za van 12:00 uur tot 18:00 uur)
Wanneer: van 7 t/m 21 juni
Opening: op vrijdag 6 juni om 18.30 uur

Geef een reactie