SAM vindt het belangrijk haar kunstenaars en hun ateliers voor het voetlicht te plaatsen. ‘t Brandweer leent zich uitstekend als ruimte waar kunstenaars naar buiten kunnen treden. Om zichzelf en hun werk te presenteren aan het publiek en aan elkaar. Jacques Costongs beaamt dit: “Beeldende kunst is erg individualistisch en daardoor minder zichtbaar en meer kwetsbaar. Anders dan bij theatergezelschappen of orkesten zijn beeldend kunstenaars veelal in hun eentje aan het werk. Het is het best bewaarde geheim van Maastricht hoeveel beeldend kunstenaars we hebben, en dat zien we nu, dankzij SAM. En dat is belangrijk voor de stad, ook in het kader van de ambitie om Culturele Hoofdstad in 2018 te worden.”

Ook de beeldend kunstenaars en organisatoren Juul Sadée en Han Rameckers benadrukken dat juist in het huidige klimaat van bezuinigingen en ‘linkse hobby’s’ het belangrijk is dat kunstenaars zich presenteren. Niet alleen aan het publiek maar ook aan elkaar.
Han:“Anders dan vroeger kennen we heel veel collega-kunstenaars niet. Voorheen waren er veel meer kunstenaarscollectieven en –initiatieven, was er veel meer interactie onderling. Ik denk dat het veel kan opleveren om elkaar in de informele setting van een leefkeuken te ontmoeten.”
Juul: “SAM laat op deze manier ook aan de politiek zien hoe belangrijk het is om gebouwen in beheer te geven en wat dat kan betekenen voor de kunstenaars en dus ook voor de stad.” .
Jacques Costongs, wethouder van wonen en cultuur: “5 weken lang zo veel mogelijk kunstenaars betrekken met UIT DE KEUKEN VAN SAM is een prestatie. Ik verwacht veel publiek en we laten zien dat Maastricht een cultuurstad is!”.

Loop binnen, denk mee, praat mee, eet mee en vooral doe mee!

Geef een reactie