UIT DE KEUKEN VAN SAM is een project van Jacques Costongs, wethouder cultuur en wonen, en de beeldend kunstenaars Juul Sadée en Han Rameckers op uitnodiging van SAM.

Het unieke aan dit project is dat kunstenaars en beleidsmakers elkaar treffen. Voor Costongs is het een nieuwe ervaring, de vloer op in plaats van vanuit het stadhuis bedenken hoe het allemaal moet: “Je leert pas iets als mensen in beweging zijn. Normaal praten we aan de vergadertafel over de beweging, maar nu zag ik de beweging ook.” Juul Sadée en Han Rameckers zeggen dat het goed is dat beleidsmakers eens zien wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van zo’n project. “Zien deze mensen hoe het er op de vloer aan toe gaat, dan weten ze in het vervolg beter waar ze over praten en beslissen.” . Het programma bestaat uit vijf hoofdonderdelen.

Touwtje trekken voor jong en oud. Dit is een grote ruimtelijke installatie waarbij de bezoeker kan kiezen tussen een touwtje van 1,2,10,20,30,40,50 euro en zo verrast wordt door een betaalbaar kunstwerk uit de keuken van de huurders van SAM.

Kunstenaars in beeld. Een digitale impressie van het werk en de ateliers van SAM-huurders. Op zaterdag 28 mei geeft kunsthistoricus en kunstbeschouwer Ko van Dun aan de hand van een power point presentatie een ‘voor de vuist weg (pre)view’ op de kunstwerken van de kunstenaars.

Keukentafelgesprekken. Op zaterdag 14 juli (om 16.00 uur) en op de zaterdagen 21 en 28 mei, en 4 juni kan van 18 tot ± 20 uur worden aangeschoven aan de keukentafel bij Jacques Costongs, in gesprek met kunstenaars, kunstliefhebbers, kunstorganisatoren, politici en belangstellenden in de informele setting van een keuken met eten en muziek. In een informele setting, de keukentafel, zullen rondom de kunsttour interessante gesprekken gevoerd worden over het huidige cultuurklimaat (denk bezuinigingen en linkse hobby’s) tussen beleidsmakers en kunstenmakers. En het eten dan? Daar zorgt SAM samen met de gastsprekers voor, ER WORDT GEKOOKT. Loop binnen, denk mee, praat mee, eet mee en vooral doe mee!

De thema’s aan tafel zullen zijn:
-over kunstenaarsinitiatieven vroeger en nu in relatie tot culturele carrières in de (Eu-)regio.
-over het kunstklimaat in Maastricht met Alexander van Grevenstein.
-over hoge en lage cultuur, de Professionele kunsten, de Outsider kunst en de Amateurkunst.
-over de Euregio, Maastricht 2018, en ‘after 18’ in het licht van de bezuinigingen.

Juul Sadée: “Juist in het huidige klimaat is het belangrijk dat er dialoog is. In gesprekken kun je dingen scherp krijgen; wat wil de politiek met het cultuurbeleid in het algemeen en met Culturele Hoofdstad in het bijzonder, en hoe gaan ze dat doen?”

Keuken te leen. Een kunstenaar van SAM leent voor een dagdeel de keuken om op geheel eigen wijze invulling te geven aan zijn/haar ideeën over kunst en ontmoeten.

Club Sam Sam. En na een uurtje of twee ‘in de keuken van SAM opent ‘Club SamSam’ op zaterdagavond. Muziek met DJ, kletsen, dansen…

Geef een reactie